中醫到底能不能減肥?

我已經被提問到唔想再答…好,現在先同您講,答案係「可以」!之後再解釋個原理。現在講下好多人對減肥的其他問題…

病人A:「我駛唔駛戒口呀?」
我:「咁您以前都食呢D 有無肥先?」

病人B:「點解我早餐轉食麥皮都咁肥?」
我: 「咁點解您以前無食麥皮都咁瘦呢?」

病人C:「我食全素了, 好像仲腫左…」
我:「咁點解您以前都食肉, 都咁瘦?」

病人D:「我已經狂做運動,爆汗…初初瘦D ,但後來都係咁肥…」
我:「點解您以前唔做運動,都唔肥?」

我回應所有問題,答案都係:「到底由幾時開始,咩生活都無變過,卻一步一步變肥?心知肚明,就係年紀大左嘛..」年輕時, 新陳代謝快,食咩都會瘦…咩運動都唔駛做都瘦…好了,您還去食素,食麥皮, 只會把您的新陳代謝減輕, 最終只會越來越肥

另一方法, 中醫的講法, 汗出過多係傷氣:《注解傷寒論‧辨脈法》說:「其脈浮,而汗出如流珠者,衛氣衰也。」所以,做出大量汗, 到頭來也是令身體虛左, 氣血運行得差左, 就瘦唔到。我同病人講: 「您唔好信哂我, 比個機會自己。」

  1. 過返以前的生活,唯一就係減糖。糖份高的水果和凍野少飲少食。
  2.  我用中藥幫您調理返個荷爾蒙, 加速新陳代謝。 (附帶好處,連經前綜合症PMS 都會改善)。
  3.  還有一點,是最重要的,深層睡眠可以增加生長激素。而這激素的功效就是能「分解脂肪」…而呢一點,食中藥也能幫助深層睡眠。

 


所以,到底中醫係透過咩原理減肥?

1. 針灸: 改善腸胃功能
2.  中藥:調節荷爾蒙和改善深層睡眠
3. 運動呢? 正S運動,我們會教您, 每天10分鐘就可以了!

不是讓您突然瘦下來,而是….在4 個月後,您會發現自己已經變成「易瘦體質」🙂

病人修身成果,與開心我分享呢…

∗ 以上分享,係針對本來由瘦變肥的人,不是給頑固性肥胖的。

♥ 你可能會喜歡  → Eden Beauty 純中藥天然減肥計劃

閱覽更多:

【健康減肥減脂】改變3大易肥體質,中醫内外治療有妙法!

香港人工作時間長,少運動,又喜歡出街食飯,隨著年齡的增長,發現減肥真是一件不容易的事。即使控制飲食、適當鍛煉,好似總是不能維持一個健康良好的體重,實在困擾……

躺著也能減肥?中醫針灸減肥益處多!從內到外提升氣血、水液代謝,改善脾胃,愛惜最好的自己!

減肥真是歷久不衰的熱門話題,市面上不少針對體重管理的健身課程、營養餐單、減肥療程、減肥藥等,款式多樣,層出不窮。中醫透過經絡穴位的刺激身體的氣血、大腦的中樞神經,能有效降低食欲,減少攝取量,促進身體新陳代謝,建立良好的排便習慣,配合按摩腹部、拉筋伸展等運動鍛煉,能達到減肥的效果……

瘦面攻略

包包面,是大家都想對付的。有些朋友節食減肥,結果可能下身瘦了,尚算達標,但是包包面仍在。這樣望上去很奇怪,不合比例。坊間就有不少方法去嘗試處理,有標榜v面的美容產品、也有流行打針注射的方法,或者想起啪骨啪面治療,療效不一。要先處理問題,知道原因是相當重要的。「大細面」、「包包面」,其中的原因可分為三個方面去瞭解……