花茶逐隻講2:薄荷茶Peppermint Tea

唔知您有無試過去CAFE,又唔飲得咖啡, 又唔飲得茶。於是,叫左杯Peppermint Tea . 而你心諗,呢隻花茶咁平和,只會養身,是不會傷身的。

可惜,事與願違,現實是相當複雜的。薄荷茶也不是人人都適合喝的。

我明白巿民大眾都想喝花茶養生,這出發點相當好!身體只有一個,錫身,愛自己,是一件很美的事。而不是人人都有心力、體力去研究花茶的應用,巿面的資料亦參差不齊。草藥的美,若不被認識,確是可惜。我盼望能帶大家,一隻一隻去認識它們。

薄荷係一隻好好的草藥,味辛涼,清利頭目,發汗, 疏肝行氣。所以,如果您個人有D 熱氣,表現為: 頭重重, 難出汗,心情麻麻地。飲一杯,出一身汗, 即時醒哂~著名的逍遙散, 都有薄荷的,可見薄荷係一隻很好的藥!

不過,如果您係呢幾種情況的人,就要配搭其他草藥才服用薄荷。

以下幾種情況,您都唔適合單純飲薄荷茶:

  1. 您好易出汗,屬氣虛多汗,動則出汗。
  2. 您好易出汗,屬陰虛火汗,晚上特別多汗。
  3. 您好易口渴,飲極水都口渴。

然後,有人會問:「醫師, 我可以飲咩呀? 我咖啡因(caffeine)同茶多酚(Tea Polyphenols)都敏感~」

慢慢來,逐只花茶認識,一定會找到適合自己的花茶!

 

天慧醫師