近日瀏覽某中醫的網頁, 讓我有些感受, 故書於此。

他說: 最討厭某D 醫師話腰痛可以斷尾, 佢臨床發現好多人都唔可以斷尾, 都要三四個月來針灸下。

然後, 有很多人就「讚」佢, 您真係誠實好中醫, 因為我之前睇左好多醫生都話可以幫佢斷尾, 而直到佢話個實情比佢聽! 佢覺得咁樣舒服D~

 

我從來唔會同人講不能斷尾, 因為係我心目中, 醫學是偉大的, 同樣腰痛, 可以有很多診斷, 治療可以有好多方法。

如果病人又擔負得起(我們收費絕對不貴),  我會建議我的治療方案, 在一個明確的診斷下, 建議病人嘗試, 許多病人都會接受。

 

有些腰痛, 我五年前以為不能斷尾, 但當我技術提升了後, 今日我認為可以斷尾了。

好像梨狀肌症候群導致的臀部疼痛, 和普通腰肌勞損, 治療和保健上的手法已經完全唔同。

治療過後, 還要教他們保健動作, 斷尾的腰痛, 我真見過不少。

 

後記: 能治好的病, 病人總會感覺是小病, 醫生也很普通。我很普通, 但很快樂

 

耶利米書33:3  你求告我、我就應允你、並將你所不知道、又大又難的事、指示你。